Monday, May 18, 2009

DakWah:. Bukan MaCam PaPan JonGkeT

Karya dipetik dari : http://hnmawaddah.blogspot.com

Lia, jomlah pergi usrah..
Lia, jomlah berdakwah..
Lia, ummah semakin koyak..
Lia, jomlah kita bangkit mengubah segalanya..


Aku tidak mahu..Aku kena study..Markah semester lepas dah cukup teruk gara-gara dakwah, tarbiyyah dan program. Aku menyesal megikuti semua itu. Bosan!! Dakwah bukan je plainly cerita rububiyyah keTuhanan,tapi banyak lagi skopnya. Bukan ke islam tu syumul? Kalau nak berjaya, kena study. Waktu study, studylah..Esok kalau dah berjaya, aku buatlah kerja dakwah tu. Kalau aku buat kerja dakwah, aku gagal dalam pelajaranku. Kan nanti aku menutup mata orang lain terhadap Islam..

Lia, dakwah dan pelajaran bukan macam jongkang jongket..
Jongkang jongket? Apa kau merepek ni?
Ya, dakwah dan pelajaran BUKAN macam jongkang jongket..Bila dakwah di atas, pelajaran di bawah..Bila pelajaran di atas, dakwah di bawah..Tu bukan dakwah namanya. Dan tu bukan belajar namanya.

Habis tu?
Hmm, dakwah dan pelajaran kena berkadar terus. Tak boleh inversely proportional.
Apa maksud kau?
Orang yang melakukan kerja dakwah dengan ikhlas akan menemukan Allah dalam pelajarannya .

Aku tidak faham..
Tak pe, aku terangkan. Macam gini, bila dah berdakwah tu, rasa senang je nak study. Bila belajar tentang mitokondria misalnya, boleh bayangkan betapa hebatnya Allah ciptakan mitokondria..Bila belajar tentang algebra, terasa kerdilnya diri. Bila belajar tentang Hukum Boyle,terasa akrab dengan Pencipta..Kenapa? Sebab diri tahu bahawa hukum-hukum tersebut adalah hukum Allah..

Ilmu-ilmu tersebut adalah milik Allah. Rasa senang hati nak terima ilmu Kalau orang lain study 1 jam, dia hanya perlu study 10 minit sahaja..Sebab apa? Sebab ada keberkatan masa dalam studynya itu.
Aku tak pernah rasa semua itu. Selain tu, selama ni kau nak cakap yang aku ikut program tarbiyyah dan dakwah tu tak ikhlas?
Tak, itu bukan maksud aku. Cuma kena checklah sikit hati tu. Waktu buat kerja dakwah tu, ada takberlaku tarik tali dengan Allah.
Apa maksud kau tarik tali dengan Allah?
Ok, aku berikan contoh. Misalnya waktu buat kerja dakwah tu,Terdetik tak kat hati , banyak lagi yang tidak habis belajar. Terdetik tak kat hati, assignment banyak lagi. Itulah maksudnya tarik tali dengan Allah..Ada keraguan dalam hati..Seolah-olah tidak yakin dengan janjiAllah.."Siapa yang menolong agama Allah,nescaya Allah akan menolongnya"

Kita melakukan jual beli dengan Allah,tapi kita tidak bayar lagi. Kita berdoa, tapi tak de kesungguhan dalam doa kita..Kita berdakwah, tapi hati kita tiada dengan Allah.
Lia dah faham. Lia kena banyak muhasabah. Lia dah study dari tadi, tapi tak masuk-masuk..Lia tahu itu maksudnya peringatan dari Allah..Lia yang tahu hukum berdakwah tidak mengerjakan kerja tersebut..

Lia, sahabatku, seorang ibu pernah mengatakan..Aku ingin dakwah terlihat dalam setiap perbuatanku. Setiap kali aku bergaul dengan jiranku, aku ingin mereka merasakan kemanisan iman dan Islam. Setiap kali jiranku melihat kebahagian rumahtanggaku, aku ingin mereka merasakan keindahan Islam..

Lia, itulah yang inginku ku bentukdalam diriku..Aku ingin setiap perbuatanku menjadi manifestasi dakwah itu sendiri..Pelajaranku, hubunganku dengan keluarga dan sahabat, segalanya adalah dakwah..Moga kita bersama dalam usaha merealisasikannya..
Lia, aku ingin berkongsi dua kisah..

Pertama, mengenai kisah Assyahid Imam Hassan AlBanna, dan kedua kisah sahabatku di Indonesia..Moga kedua-dua kisah ini dapat kita renungkan bersama..Menjadi motivasi buat kita untuk terus berada dalam mandala ini. Lia, kau pastinya arif mengenai Assyahid Imam Hassan AlBanna. Dakwahnya menyinari hati umat manusia di saat itu. Dia berdakwah sehingga ke kawasan perkampungan, di gunung-gunung yang tinggi. Semua manusia mengenalinya.
Tanyakan sahaja dijalanan di saat itu, kenalkah kamu dengan Assyahid Imam Hassan Al Banna, pasti semua mengenalinya kerana kerja kerasnya di dalam perjuangan dakwah .
Lia, aku akui sememangnya untuk berjaya dalam pelajaran, kita kena berusaha. Itu Sunnatullah. Tapi Lia,kemenangan Islam takkan tertegak dengan kata-kata, dengan mimpi sahaja. Untuk memastikan kejayaan dakwah, kita juga kena berusaha. Itu juga adalah Sunnatullah. Kemenangan Islam memerlukan pengorbanan dari pengikutnya.
Lia, aku kongsikan pembacaanku dalam buku Detik-detik Hidupku karangan Assyahid Imam Hassan Al Banna: Itulah rahsia kejayaan seorang Mukmin.
Seorang sahabat di Indonesia pernah bercerita mengenai pelajarannya. Alhamdulillah, dia memperolehi yang terbaik.Dia ingin mempertahankan prestasi terbaik untuk Allah, agama Allah. Disudut lainnya, dia tidak suka mengejar dunia, bersaing untuk berasa hebat.Dia hanya ingin memberikan yang terbaik sebagai hamba Allah.Dahulu dia bukan begitu. Dia pernah kecundang. Dia pernah bertanya kepada Allah - Ya Allah, kenapa Engkau mentakdirkan prestasi yang baik buat temanku? Apakah temanku itu punya alasan yang kuat sehingga Engkau menolongnya. Aku mempunyai mimpi yang besar untuk menegakkan agamaMu melalui pergerakan dakwah. Maka aku mohon bahawa aku harus berjaya."
Lalu Allah memberitahu dirinya melalui suatu kisah sahabat yang dijamin masuk syurga, padahal seharian ibadahnya sama saja seperti sahabat yang lain.Dan ketika ditanya prinsip hidupnya,sahabat itu menjawab "Aku tak suka membanding-bandingkan apa yang Allah berikan kepada hamba-hambaNya. Akuyakin Allah Maha Baik dan menjamin kebaikan untukku dalam situasi sulit atau lapang. Aku akan tetap redha kepada Allah dalam situasi apa pun. Aku akan tetap bersaksi bahawa Allah adalah Robb yang Maha Esa, meskipun gunung-gunung harta itu milikku atau aku tak punya harta sedikit pun”.

Lia, saya teringat email yang pernah saya terima dari seorang kawan.Tulisannya benar-benar terkesan dihati saya. Dia bercerita tentang seorang wanita yang terkena penyakit disebabkan poliovirus semenjak kecil. Kisah ini kisah benar. Saya namakanwanita ini J. J memerlukan tongkat untuk berjalan. J tidak berapa cantik,tidak slim dan tidak tinggi. Satu sahaja keinginan J. J ingin sesiapa sahaja yang melihatnya mengucapkan Subhanallah.Keinginan J tercapai. Bila J belajar di sekolah menengah dan berjaya,manusia yang ditemuinya mengucapkan Subahanallah. Bila J berjaya masuk ke universiti, sekali lagi orang ramai mengucapkan Subhanallah. Bila J menyudahkan pelajarannya, sekali lagi manusia mengucapkan Subhanallah. Dan sekali lagi orang ramai mengucapkan Subhanallah apabila J mengahwini seorang lelaki yang kacak dan beriman. Orang ramai tertanya-tanya, apa yang mampu J berikan kepada suaminya.Takdir Allah menentukan yang sebaiknya. Allah mengurniakan A dan suaminya J orang anak yang comel dan sempurna. Sekali lagi orang ramai mengucapkan Subhanallah. Dengan kecacatanya, J masih mampu membuat manusia mengingati Allah.

Sejarah menunjukkan kita bahawa rupa paras bukan persoalan utama. Ingat lagi tentang Abdullah bin Ummi Makhtum. Dia sahabat nabi yang buta. Dia mahu membawa panji bendera Islam.Katanya, buta menyebabkan dia tidak takut kerana dia tidak akan dapat melihat bilangan musuh. Akhirnya dia syahid. Mereka yang menemui mayatnya tidak dapat mengecamnya kerana terlalu banyak luka parah yang dialaminya. Subhanallah.
Pasti Lia ingat lagi Assyahid Sheikh Ahmad Yassin. Dia cacat. Duduk di ataskerusi roda. Tapi apa yang telah dialakukan? HAMAS berdiri dengan izzah. Musuh menggeruninya.

Lia, kita sempurna. Ayuh lakukan sesuatu untuk Islam. Ayuh berada dalam saf perjuangan.
Duhai sahabat..Kiriman warkah ini bukan kerana benci, menyindir, berasa diri terlalu baik atau yg seumpamanya..Tp kerana mengambil berat ttgmu wahai sahabat..saudara seDeen..teman seperjuangan di jalan Allah..Kau punyai kelebihan yg telah Allah kurniakan..Knp tidak kau gunakan d’dalam perjuangan Islam..? Diri ini bukan seorang yg hebat..bukan jg s’orang ‘alim..bkn pula s’orang ‘abid..Terlalu banyak kurang’y diriku..Terlalu jahil diriku di sisi Tuhanku..Ttp lantaran kasihku pdmu..Ku ingin kita sama2 b’ganding bahu..B’pegang tangan.. mnyerahkan masa s’mata2 krn Rabbul Jalil..bersatu b’juang di jalan Allah..B’juang bkn skadar b’dakwah..Ttpi..sgala’y..Tujuan hdup adlh redha Allah&cinta Allah..Carilah keredhaanNYA dlm stp lgkah, pergerakan dan bicaramu..Spya dgn ksh sygNYA dpt kita b’temu lg d'suatu hari yg kekal abadi nanti..

Krn kau..Sahabatku..

No comments: